19 Nisan 2010 Pazartesi

Teori başka gerçek başka..İlk süpriz..

Bu hafta sonu bahçemize bakmaya gittim. Harita mühendisi kazıkları çakmıştı, hem ona bakmak hemde bahçenin krokisini almak istiyordum. Ayrıca komşu ile (MeyveliTepe) evin yeri neresi olmalı diye fikir alışverişinde bulunacaktık.

Harita mühendisi krokiyi çıkaramamıştı, Pazartesi verebilirim dedi, mail ile bana gönderebilirmiziniz dediğimde dosyayı açamazsınız dedi. İlginiç geldi bende üstelemedim, fax ile gönderdi krokiyi.

Ve ilk süpriz..Tapuda 2900m2 olan bahçemiz, harita mühendisinin hesaplarına göre 2745m2 çıktı.
Memleketimde daha ne süprizler yaşayacağız bakalım..

Sonra bahçeye gittik.

Eşimle hafta içi konuşurken bahçedeki kuyu konusu aklımıza geldi . Kuyu ağzına kadar doluydu, içine biri düşer diye korkmuştuk.Bir an önce etrafını çevirmemiz lazım diye düşünüyorduk.

Korktuğumuz başımıza geldi. Komşumuz Yılmaz Beyin köpeği Jak kuyuya düşmüş. Bahcemizin alt komşusu bizim kuyunun suyu ile sulama yapıyormuş su kesilince gidip bakmış. Jak boğulmak üzereyken kurtarmışlar. Tırnaklarından bazıları kırılmış. Yeni yeni kendine geliyordu.

Komşu ile yapılacak evin yerini tespit edelim dedik. 3 olasılık vardı zaten.

1-Zeytinlerin arasına;
Birkaç zeytinimiz kesilecek veya taşınacak bu durumda. Buna pek gönlüm razı olmadı..Kim bilir kaç yıllık topu topu15-16 zeytinim var, onlarında bir kısmının kesilmesine veya taşınırken kurumasına gönlüm razı olmuyor.

2-Zeytinliğin bittiği yere;

Bu alan oldukca güzel, yapılacak ev hem bahçenin geri kalanını görecek kısmen de vadi manzaralı olacak.Ayrıca rüzgar açısından da korunaklı olacak.Bu durumda ev genel olarak güney ve batı cepheli olur.Zemin katın manzarası pek iyi olmasada 2. katın manzarası oldukca güzel olacak diye düşünüyorum.

3-Bahçenin diğer ucu;

Manzara süper. Yanıbaşında su kuyusu var.Vadinin tamamı ve kısmen deniz manzarası var.2. Katın manzarası daha iyi olur diye düşünüyorum , körfez bile görüş açısına girebilir. Dezavantajı ise ulaşım ve yer keybı. Bahçenin o kısmına ulaşmak için yol ayırmak lazım. 2x70 = 140m2 alan ve birkaç zeytin kesilecek. Ev bahçenin 3 kenarından en az 5 m içeride olacağı için arazi kayıbı daha fazla olacak.

Karar vermek zor..
Bizim yapmayı düşündüğümüz ev ile ilgili bilgileri de komşu ile paylaştım. Çok köşeli dedi fazla masraflı olacağını söyledi.

Ev konusuna çalışmam lazım.
Finans işi hal olana kadar bu konuyu netleştirmemiz lazım..Araştırmaya devam.

3 yorum:

  1. Merhaba, blogunuzu keşfettiğimde ilgiyle okudum. Sizler benden epeyce öndesiniz kendi evi ve bahçesi olan mutlu azınlıktan olmak için. Umarım en kısa zamanda evinizi de yaparsınız. Ben henüz hayalindeki yeri bulamamış bir kişi olarak arayışlarıma devam ediyorum. Sizden bir iki şey öğrenmek istiyorum eğer mümkünse. Yazdığınız üzere araziniz 2750 m2. Okuduğum yazılarda köye ya da bir tarlaya ev yapabilmek için en az 5000 m2 olmak zorunluluğundan bahsediliyor. Siz evinizi yapabilmek için imar izni alabildiniz mi? Metrekare şartı böyle olunca fiyatlarda epeyi yükseliyor doğal olarak. Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nevin Hanım,
      Bizim arazimiz 2900m2 , tarım dışı arazi (harmanlık) diye geçiyor ve %5 imar izini var.
      En net bilgiyi belediyeden alabilirsiniz bence. Ama benim bildiğim mutlak tarım arazisi olarak geçen alanlara yapı izini yok, zeytinliklerde vs var yada köy içinde kalıyorsa köy içi imarına dahil oluyor.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir.
      Selamlar.

      Sil
  2. Özür dilerim adımı belirtmeyi unutmuşum. Ben Nevin

    YanıtlaSil